söndag 19 juli 2009



LÅT OSS RÄKNA PENGAR PÅ UNGAS LIV


Tonårsperioden, särskilt den mellan 16 – 20 år, brukar man säga är som att bli pånyttfödd, en identitetsförvandling som för många ungdomar både är smärtsam och omtumlande, men som de allra flesta kan lägga bakom sig med större förmåga att möta vuxenlivet. De unga klarar den här perioden med hjälp av stödjande föräldrar, vänner med flera. Men några klarar inte av tonårskrisen utan professionell hjälp, alternativet kan bli missbruk, missad skola, våld och till och med självmord.
Under läsåret 08/09 på Angeredsgymnasiet ordnade skolan minnesstunder för två elever som vid olika tillfällen antagligen tog sina liv. Det kan till och med ha varit fler utan att ha kommit till skolans kännedom. Då jag är mentor och lärare för många studerande på Angeredsgymnasiet, vet jag att flera brottas med allvarliga psykologiska och sociala problem. För några av dem är livlinan Humlan*, utbildningsförvaltningens psykologmottagning för gymnasieungdomar som studerar i Göteborgs kommun. Göteborg är unikt med en sådan här verksamhet, därför menar nu utbildningsnämnden att den skall avvecklas och att de unga patienterna i stället i första hand kan söka sig till vuxenpsykiatrin och BUP. När majoriteten i utbildningsnämnden (S + Mp) fattade beslutet, menade man kanske att om det går att klara sig utan egna psykologer i andra kommuner, så varför inte också i Göteborg, vilket möjligen är ett hållbart argument?
Eftersom det handlar om pengar till syvende och sist, hävdar jag att Humlan betalar sig om man så bara räddar ett enda ungt liv per år. Mitt exempel utgår från en 18 årig elev på estetprogrammet, som hinner gå två år innan hon ändar sitt liv. Under sin livstid fick hon minst 200 000 kr i barn- och studiebidrag när man också tar hänsyn till räntan. Två år på dagis, utgör en kostnad för kommunen på minst 150 000 kronor. Största utgiften är dock för grundskolan och ett år på förskolan, till en genomsnittlig årskostnad av 55 000 kronor, sammanlagt cirka en halv miljon. Två år på estetprogrammet går totalt på ungefär en kvartsmiljon kronor. Kostnaden för sjukvård inklusive mediciner torde inte understiga 150 000 kronor för de 18 levnadsåren. Därtill kommer den mest svår beräknade kostnaden, individens belastning på övrig offentlig infrastruktur (vägar, elnätet, miljövård, offentliga tjänster etc.), som lågt räknat kanske uppgår till 1 – 1,5 miljoner. Kommunen och staten har alltså investerat i den unga 1 250 000 kronor och om man också inkluderar den mer oprecisa infrastrukturkostnaden, blir samhällets kostnad för de 18 första levnadsåren mellan 2 250 000 – 2 750 000 kronor. Ett enda räddat liv är en direkt samhällsvinst i miljonklassen, för att inte tala om det bidrag hon hade kunnat ge till samhället när hon senare hade inträtt i vuxenlivet.
Det är typiskt att i lågkonjunkturer är det på barnen politikerna sparar, i synnerhet drabbas de som faller utanför normalitets normen. Inifrån skolan ser jag flera projekt vilka fungerar som utbildningsväsendets ”vita elefanter”, utgifter som ger lite tillbaka till kärnverksamheten och eleverna, men som är politiskt korrekta. Ett exempel på kommunens prioriteringar är att vi på Angeredsgymnasiet sedan två år tillbaka varken har bibliotekarie, eller skolbibliotek, vilket är allvarligt då vi i princip inte längre köper läroböcker. Finns det en strategi bakom att göra sig av med psykologer och bibliotekarier och skall i framtiden också sjuksyrrorna, bamba, administrationen bli föremål för outsourcing? Vad har utbildningsnämnden för strategi när kommunen skall spara, för nedskärningarna sker väl inte på måfå? Hur räknar man på kostnaderna?


* Humlan består av tre psykologer på heltid. Behandlingen som ges är främst psykoterapi. I Göteborg finn det ungefär 13 000 elever på ungdomsgymnasiet. Cirka 100 nya ungdomar kommer för behandlig per år. De flesta är mellan 17 – 19 år. Kostnad 2 miljoner per år. Den som vill veta mer kan läsa Humlans egen årsredovisning från 2007, Gymnasieskolans Psykoterapimottagning Humlan Verksamhetsberättelse (www5.goteborg.se/prod/ubf/utbildningsforvaltningen/dalis2.nsf/vyFilArkiv/verks_ber_2007.pdf/$file/verks_ber_2007.pdf)

Inga kommentarer:


Publicerat

Om mig

Mitt foto
Jag är en samhällslärare i Göteborg