tisdag 21 augusti 2007

Big hands Utbildningsförvaltningen

BIG HANDS

I torsdags var 2000 kommunala gymnasielärare samlade i Lisebergshallen för en ”kick off” inför det nya läsåret. Förväntningarna var stora om en trevlig och inspirerande halvdag för alla. Det visade sig i stället bli ett tillfälle för att propagera för borgerlig skolpolitik och liberala värderingar.
En ung entreprenör höll ett messianskt tal om att alla kan bli vad man vill bara man ger sig sjutton på detta. Hon var 23 år och hade redan tre bolag, varav ett vaktbolag. Hennes framställning slutade med samtliga beordrades att ställa sig upp och i kör upprepa mantrat, ”Våga, Vårda, Vinn”.
Därefter showade Jan Björklund i mer än en timme. Han berättade anekdoter från ICA kuriren, vad finska ministerkollegor sagt ”off record” , blandat med fakta påståenden som, ”Finland har mycket bättre skola än Sverige, trots att förhållandena är identiska” . Skolministern hoppade från smått till stort, varvat med historier som skulle styrka budskapet. Exempelvis påstod han att skolan lider brist på sådana personligheter som Sven Stolpe, som verkligen kunde sitt ämne och trollbinda studenterna.
Björklunds budskap är att problemen med svaga skolprestationer skall lösas med tidigare betygssättning och mindre teori för dem som inte behöver det. Om det här brandtalet hade skett i mitt klassrum skulle det ha fått ett lågt betyg. Retoriken haltar, främst för att han inte kan peka på forskning som styrker att betygen skulle vara ett effektivt sätt för att hjälpa de svagaste eleverna. Björklund handskas vårdslöst med fakta och når heller aldrig en ”stand up” komikers nivå.
Om lärarna röstar som folk i allmänhet, var det kanske uppemot 1000 personer som inte delade ministerns uppfattningar. Kanske för att åstadkomma balans var den nya ordföranden för utbildningsnämnden i Göteborg, Ann – Sofie Hermansson, också inbjuden av skolförvaltningen. Hon hade egentligen inget att komma med som alternativ till den borgerliga skolpolitiken, förutom att man kunde ana en viss kritik mot friskoleexpansionen. Hon är ny i jobbet, men hennes ideologiska kompass borde synas i ett vänster alternativ.
Utbildningsförvaltningen, låt oss i framtiden slipa ideologiska hallelujamöten på arbetstid!


Mats E. Carlsson Lärare

Inga kommentarer:


Publicerat

Om mig

Mitt foto
Jag är en samhällslärare i Göteborg