fredag 24 oktober 2008

Fri kommunal skola


Till stöd för det kommunala samhällsprogrammet på Angered

Efter blott tre år riskerar "Nystart Angered" att läggas ner, till en kostnad av 45 miljoner för ombyggnaden och fem till åtta miljoner för att utbilda personalen i problembaserat lärande. Vilken hejdundrande misshushållning med skattebetalarnas pengar!
Den här satsningen gjordes för att tre av skolans program hade problem med att rekrytera tillräckligt med elever: handels- samhälls- och naturvetarprogrammen. Om utbildningsförvaltningens aktuella förslag går igenom avvecklas de två sistnämnda. Ingen ny NV -klass startades i höstas. För tre år sedan hade de andra programmen på skolan inte problem med att dra till sig elever, så investeringen gjordes för att göra dessa tre utbildningar mer attraktiva. Utbildningsförvaltningens uppfattning var nämligen att det inte var lämpligt att renodla Angered till ett estetgymnasium. Dåvarande chefen för utbildningsförvaltningen, Olof Lernberg hamrade in som ett mantra hos personalen, "Vinna eller försvinna", det vill säga att hela skolans existens stod på spel med förändringen.
Det var ett djärvt grepp att utifrån införa en gemensam pedagogik för hela skolan och en rejäl satsning på fortbildning av personalen. Problemet var bara det att samtidigt som politiker och utbildningsförvaltningen gav med ena handen, tog man med den andra. Under de tre senaste åren har samma politiker godkänt ett stort antal privata utbildningsanordnare, som till stor del har tagit över samhälls- och naturvetarprogrammen. Att elevkullarna också skulle komma in en flerårig svacka med tydliga tecken i år, kunde inte ha gått utbildningsförvaltningen förbi, utan först i år avslår man ansökningar om nya skoletableringar med hänvisning till att marknaden är mättad. Det värsta dråpslaget mot "Nystart Angered" är ändå att skolan från första början inte fick bestämma över antagningsvillkoren, utan i stället parkerade antagningsenheten de elever som inte kom in på någon annan skola på nämnda program. Samhällsprogrammet hade Göteborgs lägsta antagningspoäng på våren 2007 och elever började som inte var godkända från grundskolan.
Precis som Fryshuset i Stockholm var det tänkt att Angeredsgymnasiet skulle attrahera elever från hela kommunen, ungdomar med mestadels svensk etnicitet och med ett utbildningskapital med sig hemifrån, ungefär som de estetiska programmen gör i dag. Gymnasiet ligger där det ligger i ett av Sveriges mest segregerade områden och med ett grundmurat dåligt rykte, som inte heller skolan har kunnat undgå. Detta tillsammans med de reella nackdelar som tidigare nämnts, har gjort att det vekar som det aldrig var seriöst menat att "Nystart Angered" skulle lyckas. En annan tolkning kan vara att de som leder den kommunala skolan saknar kompetens och kanske också redskap för att förverkliga visionerna, det blir i stället bara grandiosa poser och halvsanningar i offentliga sammanhang.
I dag har samhällsprogrammet allt; svenska och utlandsfödda elever, studiebegåvningar, handikappade, relativt många pojkar, ungdomar med svåra hemförhållanden, elever som inte hade poäng för någon annan skola, sådana som reser från en annan kommun etc. Men det skall inte förnekas att det finns många invandrare och en del problematiska elever. Det finns dock en stark grund att bygga vidare på, särskilt då personal och elever har funnit sin egen modell för problembaserat lärande, som utifrån de förutsättningar som getts, har stimulerat fler elever än förr att våga och att kunna gå vidare till högre studier.
Nu är det dags att politiker och tjänstemän tar "Nystart Angered" på allvar och ger skolan verkliga förutsättningar för att utveckla de teoretiska programmen. Det handlar om en strategi för de kommande fem åren som exempelvis tar hänsyn till skolans geografiska läge, att elever antas utan social diskriminering, att det finns ett stort kursutbud och att skolan inte har kunnat välja byggnaden man huserar i. Skulle man ändå fatta beslutet att lägga ner samhällsprogrammet, är Angeredsgymnasiet ett solklart fall för stadens revisorer att granska för att ta reda på om det inte har skett en planlagd eller av försummelse misshushållning med skattemedel.

Leve den fria kommunala gymnasieskolan!

Mats Carlsson (mats.carlsson5@comhem.se)









2 kommentarer:

Angered - Nicaragua sa...

Ann Lundgren

Hej!

Tack för ditt mail!

För att kunna möta morgondagens gymnasieskola och satsa våra resurser på utbildning och utveckling måste vi nu förbereda oss för de minskande elevkullarna och en ökad konkurrens från fristående skolor och andra kommuner. Elevantalet kommer att sjunka med 2 000 elever fram till 2015. Utbildningsnämnden har därför gett förvaltningen uppdraget att ta fram ett förslag på framtidens gymnasieorganisation i Göteborgs Stad.

Utifrån detta uppdrag fick utbildningsnämndens ledamöter tisdagen den 7 oktober en muntlig föredragning om de organisatoriska förändringar som Utbildningsförvaltningen föreslår för Göteborgs gymnasieskolor.

Vi skall nu i respektive partigrupp gå igenom detta förslag väga fördelar och nackdelar, belysa konsekvenser och skapa enighet för ett politiskt beslut.

Vi tackar för dina åsikter och kommentarer och tar med oss dem in i vårt fortsatta arbete.



Med vänliga hälsningar
Ann Lundgren

mateo sa...

Skolan blev "räddad" när utbildningsnämnden i november -08fattade beslutet att samhällsprogrammet skall få finnas kvar. Nämnden beslöt att alla elever som börjar i årskurs ett 2009 och lärarna skall få en bärbar dator, allt för att öka Angereds attraktivitet. Nämndens majoritet gick emot utbildningsförvaltningens förslag, tydligen berodde det på ett framgångsrikt lobbyarbete av personalen på skolan. Det är bra att det finns en politisk process, men oroande är att det krävs så lite för att få politikerna att byta fot.


Publicerat

Om mig

Mitt foto
Jag är en samhällslärare i Göteborg